Mus truskawkowy z jogurtem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
102.5 kcal /
431.5 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
16.9 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 – 70 g atestowanej wody dla niemowląt
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 300 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, bez szypułek
  • 30 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g jogurtu typugreckiego
  • 250 g jogurtu naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, odstawić na ok. 15 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 4, następnie podgrzewać4 min/80°C/obr. 1.
  3. Dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na ok. 4 godz.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masę truskawkową z żelatyną i jogurt, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do miseczki porcję musu, pozostałą część deseru przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki.
  5. Mus truskawkowy z jogurtem podawać z dodatkiem świeżych owoców.
Przewijanie do góry