Mus truskawkowy z jogurtem
102.5 kcal /
431.5 kJKalorie
431.5 kJKalorie
6.4 gBiałko
16.9 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 70 g atestowanej wody dla niemowląt
- 15 g żelatyny w proszku
- 300 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, bez szypułek
- 30 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 250 g jogurtu typugreckiego
- 250 g jogurtu naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, odstawić na ok. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 4, następnie podgrzewać4 min/80°C/obr. 1.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na ok. 4 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć masę truskawkową z żelatyną i jogurt, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do miseczki porcję musu, pozostałą część deseru przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki.
- Mus truskawkowy z jogurtem podawać z dodatkiem świeżych owoców.