
Naleśniki na mleku kokosowym (bez cukru)
181.9 kcal /
761.4 kJKalorie
761.4 kJKalorie
3.7 gBiałko
16 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 260 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 20 g ksylitolu
- 20 g erytrytolu
- masło klarowane do smażenia
- dżem bez cukru, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, stopić2 min/70°C/obr. 2.
- Dodać mleczko kokosowe, wodę, mąkę, jajka, sól, cynamon i ksylitol, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 30 min.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Naleśniki podawać z dodatkiem dżemu jako deser.