Mus jabłkowy (na szarlotkę)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
258.2 kcal /
1081 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
62.8 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2000 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 40 – 100 g cukru
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 1000 g jabłek, dodać 20-50 g cukru, 20 g soku z cytryny i ½ łyżeczki cynamonu, rozdrobnić przy pomocy kopystki5-8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przygotować drugą porcję musu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 1000 g jabłek, dodać pozostałe 20-50 g cukru, 20 g soku z cytryny i ½ łyżeczki cynamonu, rozdrobnić przy pomocy kopystki5-8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać15 min/120°C/obr. 1. Zawartość obu naczyń miksujących ostrożnie przełożyć do 5 wyparzonych słoików typu twist-off (patrz wskazówka). Natychmiast zakręcić, odwrócić dnem do góry, odstawić do momentu, aż mus ostygnie. Musu jabłkowego używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry