
Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą
204.9 kcal /
857.5 kJKalorie
857.5 kJKalorie
7.7 gBiałko
29.5 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody letniej
- 15 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Sos pomidorowy: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 3 liście bazylii, świeże
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Muffiny pizzowe: oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego w 1 cm kostkę (patrz wariant)
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej (patrz wariant)
- 2 szczypty oregano, suszonego
- 100 g sera żółtego tartego, np.goudy, twardej mozzarelli
- mąka pszenna do oprószenia blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 1 godz. lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i bazylię, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, oregano, cukier, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i kukurydzę, dodać oregano, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 60 g). Każdą część rozwałkować na kształt koła (Ø 10 cm). Krążki ciasta układać w przygotowanej formie, tworząc miseczki. Każdą miseczkę polać 1-2 łyżkami przygotowanego sosu pomidorowego, następnie równomiernie wypełnić odważonymi kurczakiem i kukurydzą, posypać odważonym serem.
- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż muffinki i ser nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić w formie na 10 min do ostudzenia, następnie wyjąć z formy. Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem pozostałego sosu pomidorowego.