Orientalna sałatka z ryżem, krewetkami i kiełkami
245.4 kcal /
1027.3 kJKalorie
1027.3 kJKalorie
12.4 gBiałko
31.4 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 płaty wodorostów nori pokojonych na kawałki
- 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie paski (ok. 0,5 x 5 cm)
- 200 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie paski (ok. 0,5 x 5 cm)
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie paski (ok. 0,5 x 5 cm)
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju sezamowego
- 50 g oleju słonecznikowego
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 50 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
- 400 g krewetek, surowych, obranych świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- 1 – 2 łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 60 g sake
- 60 g sherry, wytrawnego
- 30 g sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 200 g kiełków soi, świeżych
- 200 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego uprzednio uprażonych na suchej patelni
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć wodorosty nori, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej żółtą paprykę, zieloną paprykę i czerwoną paprykę, odstawić.
- Do naczynia miksujacego wlać wodę, dodać sól i 20 g oleju. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 4. Nałożyć przystawkę Varoma, w której znajduje się papryka, gotować na parze kolejne7 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, papryki przełożyć do dużej miski. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do miski, w której znajdują się papryki. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oleju, dodać seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać krewetki i skórkę z cytryny, dusić4 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do miski z ryżem.
- Do naczynia miksującego wlać sake, sos sojowy i ocet ryżowy, dodać cukier, wymieszać15 s/obr. 3.
- Dodać rozdrobnione wcześniej wodorosty nori, kiełki soi, gotować bez założonej miarki4 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek do osobnej miseczki, powstały sos zachować. Odsączone kiełki i wodorosty przełożyć do miski z ryżem, papryką i krewetkami, całość dokładnie wymieszać kopystką. Orientalną sałatkę z ryżem, krewetkami i kiełkami posypać uprażonym sezamem i podawać z dodatkiem zachowanego sosu.