Pasta z marchewki z migdałami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
125.6 kcal /
525.9 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
9.2 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 90 g ziaren sezamu, białego
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 70 g oleju sezamowego
  • 700 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g migdałów, blanszowanych
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, prażyć bez założonej miarki5 min/120°C/obr. , następnie zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać marchewkę, migdały, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz, kolendrę, sok z pomarańczy i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 7.
  4. Pastę z marchewki z migdałami podawać np. z grzankami lub krakersami lub odstawić do lodówki do momentu podania.
Przewijanie do góry