Pasta z marchewki z migdałami
125.6 kcal /
525.9 kJKalorie
525.9 kJKalorie
2.7 gBiałko
9.2 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g ziaren sezamu, białego
- 70 g oleju słonecznikowego
- 70 g oleju sezamowego
- 700 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g migdałów, blanszowanych
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
- 120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, prażyć bez założonej miarki5 min/120°C/obr. , następnie zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać marchewkę, migdały, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz, kolendrę, sok z pomarańczy i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 7.
- Pastę z marchewki z migdałami podawać np. z grzankami lub krakersami lub odstawić do lodówki do momentu podania.