
Zapiekanka a’la frittata i koktajl warzywno-owocowy
723 kcal /
3027 kJKalorie
3027 kJKalorie
47.8 gBiałko
46.8 gWęglowodany
41.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zapiekanka a’la frittata: 20
- g migdałów, w płatkach
- 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 15 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 8 jajek
- 45 g mąkigryczanej
- 20 g jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 20 g liści szpinaku baby, świeżych porwanych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ziarna sezamu, białego ilość do posypania
- ziarna sezamu, czarnego ilość do posypania
- Koktajl warzywno-owocowy: 80 – 100
- g czerwonego buraka obranego, pokrojonego na kawałki
- 120 g marchewki
- 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- (opcjonalnie)
- 4 pomidorki koktajlowe
- 20 – 30 g selera naciowego
- 400 g soku pomarańczowego
- 30 g miodu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, cheddar, pietruszkę i tymianek, rozdrobnić20 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione sery z ziołami, jajka i mąkę gryczaną, jarmuż, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wymieszać dokładnie kopystką, aby sery nie opadły na dno.
- Posypać zmielonymi wcześniej migdałami, sezamem białym i sezamem czarnym. Wstawić do piekarnika, piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż zapiekanka będzie złotobrązowa. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować koktajl.
- Do naczynia miksującego włożyć burak, marchewkę, jabłko, pomidorki i seler, dodać sok pomarańczowy i miód, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Przelać do shakera lub szczelnie zamykanej butelki, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Po upieczeniu odstawić zapiekankę w formie do ostudzenia, następnie pokroić w kwadraty i przełożyć do plastikowego pojemnika, do momentu podania przechowywać w lodówce.
- Zapiekankę a’la frittata i koktajl warzywno-owocowy zapakować w formie lunchboxu.