Surówka z kiszonej kapusty

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
72.3 kcal /
302.5 kJ
Kalorie
0.9 gBiałko
9.7 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
  • 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 – 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Kapustę dokładnie odcisnąć i odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać marchewkę, cebulę, oliwę, cukier i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać kapustę kiszoną, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Surówkę z kiszonej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry