Suflet czekoladowo-pomarańczowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
578 kcal /
2418.1 kJ
Kalorie
10.3 gBiałko
49.2 gWęglowodany
39.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 jajka
  • masło do natłuszczenia foremek do sufletów
  • 100 g cukru plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek do sufletów
  • 1 szczypta soli
  • 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 15 g skórki otartej z pomarańczy
  • cukier puder do oprószenia sufletu
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem i oprószyć cukrem, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, śmietanę, skrobię kukurydzianą, kakao i skórkę z pomarańczy, podgrzewać7 min/80°C/obr. 4.
  6. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać15 s/obr. 4.
  7. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek. Piec 25 min (180°C). Suflet czekoladowo-pomarańczowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu oprószony cukrem pudrem.
Przewijanie do góry