Suflet czekoladowo-pomarańczowy
578 kcal /
2418.1 kJKalorie
2418.1 kJKalorie
10.3 gBiałko
49.2 gWęglowodany
39.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 jajka
- masło do natłuszczenia foremek do sufletów
- 100 g cukru plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek do sufletów
- 1 szczypta soli
- 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 15 g skórki otartej z pomarańczy
- cukier puder do oprószenia sufletu
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem i oprószyć cukrem, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, śmietanę, skrobię kukurydzianą, kakao i skórkę z pomarańczy, podgrzewać7 min/80°C/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek. Piec 25 min (180°C). Suflet czekoladowo-pomarańczowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu oprószony cukrem pudrem.