Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
259.5 kcal /
1086.5 kJKalorie
1086.5 kJKalorie
13.8 gBiałko
41.2 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej Melvit
- 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 20 ggrzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
- gorąca woda ilość do namoczeniagrzybów
- 150 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 – 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 – 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
- 1000 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 3 liście laurowe, suszone
- 4 goździki
- ½ – ¾
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 1 – 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
- 1 łyżeczka przyprawygaram masala
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę, zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej grzyby, zalać taką ilością gorącej wody, aby były zakryte, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać namoczoną cieciorkę, wodę, sok wielowarzywny, koncentrat bulionu warzywnego, liście laurowe, goździki, imbir, kurkumę i sól, gotować30 min/95°C//obr. 2. W tym czasie odsączyć namoczoną soczewicę i namoczone grzyby za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego dodać odsączoną soczewicę, odsączone grzyby i czarnuszkę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze25 min/95°C//obr. 2lub do momentu, aż cieciorka i soczewica będą miękkie. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione pomidory i przyprawę garam masala, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, gotować na parze5 min/95°C//obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do wazy, dodać ugotowany na parze szpinak, wymieszać kopystką.
- Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
