Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
259.5 kcal /
1086.5 kJ
Kalorie
13.8 gBiałko
41.2 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej Melvit
  • 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
  • 20 ggrzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
  • gorąca woda ilość do namoczeniagrzybów
  • 150 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 – 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 – 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
  • 1000 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 goździki
  • ½ – ¾
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 – 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
  • 1 łyżeczka przyprawygaram masala
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę, zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej grzyby, zalać taką ilością gorącej wody, aby były zakryte, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać namoczoną cieciorkę, wodę, sok wielowarzywny, koncentrat bulionu warzywnego, liście laurowe, goździki, imbir, kurkumę i sól, gotować30 min/95°C//obr. 2. W tym czasie odsączyć namoczoną soczewicę i namoczone grzyby za pomocą koszyczka.
  6. Do naczynia miksującego dodać odsączoną soczewicę, odsączone grzyby i czarnuszkę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze25 min/95°C//obr. 2lub do momentu, aż cieciorka i soczewica będą miękkie. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione pomidory i przyprawę garam masala, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, gotować na parze5 min/95°C//obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do wazy, dodać ugotowany na parze szpinak, wymieszać kopystką.
  8. Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry