
Smoothie rabarbarowe
69 kcal /
288.6 kJKalorie
288.6 kJKalorie
1.2 gBiałko
16.1 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 90 g wody
- 200 g banana pokrojonego na kawałki, zamrożonego
- 10 g mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soku z cytryny
- 180 g napoju migdałowego (patrz wskazówka)
- cynamon, mielony do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, rozdrobnić5 s/obr. 4.
- Dodać cukier i wodę, podgrzać20 min/90°C/obr. 1. Rabarbar powinien być bardzo miękki, w razie potrzeby należy wydłużyć czas podgrzewania o ok. 5 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz.
- Dodać banan, mleczko kokosowe, sok z cytryny i napój migdałowy, zmiksować40 s/obr. 10. Smoothie rabarbarowe podawać udekorowane cynamonem.