Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
408.3 kcal /
1708.2 kJ
Kalorie
9 gBiałko
47.8 gWęglowodany
23 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 60 g migdałów, ze skórką
  • 80 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego (opcjonalnie)
  • 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 130 g daktyli, suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
  • 3 jajka
  • 40 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 40 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka i wariant)
  • 120 g oleju kokosowego
  • 300 g mąki orkiszowej, białej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cukinię i orzechy włoskie, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i rozmaryn, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać banany, daktyle, jajka, miód, cukier, napój migdałowy i olej, zmiksować25 s/obr. 6.
  5. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukinię rozdrobnioną z orzechami, zmiksować15 s//obr. 5. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie na ok. 20 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry