Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami
408.3 kcal /
1708.2 kJKalorie
1708.2 kJKalorie
9 gBiałko
47.8 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 60 g migdałów, ze skórką
- 80 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego (opcjonalnie)
- 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 130 g daktyli, suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
- 3 jajka
- 40 g miodu
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 40 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka i wariant)
- 120 g oleju kokosowego
- 300 g mąki orkiszowej, białej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię i orzechy włoskie, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i rozmaryn, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać banany, daktyle, jajka, miód, cukier, napój migdałowy i olej, zmiksować25 s/obr. 6.
- Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukinię rozdrobnioną z orzechami, zmiksować15 s//obr. 5. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie na ok. 20 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami podawać po ostudzeniu.