
Rozgrzewający kompot z obierków gruszek
32 kcal /
132 kJKalorie
132 kJKalorie
0 gBiałko
8 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 7 – 8 gruszek dojrzałych, nieobranych
- 1200 g wody
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 40 – 60 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g miodu płynnego
👨🍳 Przygotowanie
- Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wykroić środek z gniazdami nasiennymi. Obrane i wydrążone owoce, odstawić do innego wykorzystania (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć obierki i gniazda nasienne, dodać wodę, cynamon, imbir i skórkę z pomarańczy, podgrzewać20 min/90°C//obr. 2.
- Dodać sok z pomarańczy i miód, wymieszać10 s/obr. 2. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, przecedzić kompot do dzbanka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.