
Sangria Tequila
198 kcal /
829 kJKalorie
829 kJKalorie
1 gBiałko
20 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 pomarańcze ekologiczne
- 1 jabłko małe, pokrojone w 1 cm kostkę
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki
- 1 limonka ekologiczna, pokrojona w ósemki
- ½
- laski cynamonu (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 750 g czerwonego wina, wytrawnego
- 100 g tequili
- 100 g likieru pomarańczowego, Triple Sec, dowolnego
- 300 g kostek lodu
- 400 g wody mineralnej, niegazowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Z 1 pomarańczy odkroić kawałek skórki (ok. 1 x 4 cm), bez białych błonek, następnie pokroić całą pomarańczę w plastry i włożyć je do dużego dzbanka. Do dzbanka dodać jabłko, cytrynę i limonkę, odstawić. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć odkrojony kawałek skórki pomarańczowej, dodać cynamon i cukier, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, tequilę, likier pomarańczowy i sok pomarańczowy, wymieszać5 s/obr. 4. Przelać do dzbanka z pokrojonymi wcześniej owocami, odstawić do lodówki na ok. 3 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek z sangrią, odważyć do niej wodę i lód. Sangrię Tequila podawać bezpośrednio po przygotowaniu.