Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
512.8 kcal /
2145.4 kJ
Kalorie
36.5 gBiałko
64.3 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 250 g bulw kopru włoskiego pokrojonych na kawałki
  • 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 250 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1150 g wody
  • 1 gałązka tymianku, świeżego
  • 1 liść laurowy, świeży
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150g każdy), np. dorsz, mintaj
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu kolorowego, świeżo mielonego
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Do naczynia miksującego dodać ryż, gotować5 min/100°C//obr. 1lub do momentu, aż stanie się półprzeźroczysty.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, 650 g wody, tymianek i liść laurowy, gotować5 min/100°C//obr. 1. Pilaw ryżowy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec 20-35 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, włożyć koszyczek i przełożyć do niego rozdrobnione warzywa. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Rybę oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Rybę gotowaną na parze, warzywa i pilaw podawać skropione sokiem z cytryny jako danie główne.
Przewijanie do góry