Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
512.8 kcal /
2145.4 kJKalorie
2145.4 kJKalorie
36.5 gBiałko
64.3 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g bulw kopru włoskiego pokrojonych na kawałki
- 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 250 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1150 g wody
- 1 gałązka tymianku, świeżego
- 1 liść laurowy, świeży
- 1 liść laurowy, suszony
- 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150g każdy), np. dorsz, mintaj
- 4 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu kolorowego, świeżo mielonego
- 4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego dodać ryż, gotować5 min/100°C//obr. 1lub do momentu, aż stanie się półprzeźroczysty.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, 650 g wody, tymianek i liść laurowy, gotować5 min/100°C//obr. 1. Pilaw ryżowy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec 20-35 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, włożyć koszyczek i przełożyć do niego rozdrobnione warzywa. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Rybę oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Rybę gotowaną na parze, warzywa i pilaw podawać skropione sokiem z cytryny jako danie główne.