Semifredo z kawą zbożową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
238.6 kcal /
998.5 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
17 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 150 g cukru pudru
  • 65 g wody
  • 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna (3 łyżki)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę i kawę zbożową, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób, aby jej krawędzie wystawały poza brzegi formy, odstawić. Syrop z kawą zbożową przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ekstrakt z wanilii, ubijać10 s/obr. 3.
  4. Dodać gorący syrop z kawą zbożową, ubijać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek (patrz wskazówka).
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać schłodzoną masę kawową i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Odstawić do zamrażalnika ma min. 6 godz. (lub na całą noc). Zamarznięte semidredo wyjąć z formy, chwytając za wystające brzegi folii, przełożyć na talerz lub deskę do krojenia. Odstawić do lodówki na ok. 10 min, aby lody lekko zmiękły. Semifredo z kawą zbożową podawać pokrojone w plastry jako deser.
Przewijanie do góry