Semifredo z kawą zbożową
238.6 kcal /
998.5 kJKalorie
998.5 kJKalorie
2.1 gBiałko
17 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
- 150 g cukru pudru
- 65 g wody
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna (3 łyżki)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę i kawę zbożową, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób, aby jej krawędzie wystawały poza brzegi formy, odstawić. Syrop z kawą zbożową przelać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ekstrakt z wanilii, ubijać10 s/obr. 3.
- Dodać gorący syrop z kawą zbożową, ubijać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek (patrz wskazówka).
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać schłodzoną masę kawową i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Odstawić do zamrażalnika ma min. 6 godz. (lub na całą noc). Zamarznięte semidredo wyjąć z formy, chwytając za wystające brzegi folii, przełożyć na talerz lub deskę do krojenia. Odstawić do lodówki na ok. 10 min, aby lody lekko zmiękły. Semifredo z kawą zbożową podawać pokrojone w plastry jako deser.