Sałatka z bobu i pomidorków z cytrynowym winegretem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
128.2 kcal /
536.7 kJ
Kalorie
6.8 gBiałko
15.3 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 500 g bobu, świeżego
  • 12 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 12 mini kolb kukurydzy, konserwowych przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Sos przelać do miski.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować8 min/100°C/obr. .
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim bób, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
  5. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do przestudzenia, następnie obrać bób z łupin. Obrany bób przełożyć do miski z winegretem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Sałatkę udekorować pomidorkami cherry i kolbami kukurydzy, dokładnie wymieszać kopystką.
  7. Sałatkę z bobu i pomidorków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry