
Shake z pieczonego buraka i owoców
126.8 kcal /
530.4 kJKalorie
530.4 kJKalorie
1.3 gBiałko
31.8 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g czerwonych buraków średnich, nieobranych
- oliwa z oliwek do skropienia buraków
- 350 ggruszek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- 100 g banana pokrojonego na kawałki
- 600 g soku jabłkowego
- ½
- płaskiej łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżka miodu płynnego, wielokwiatowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki.
- Nieobrane buraki umyć i osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej każdy z osobna, skropić oliwą, zawinąć, ułożyć na blasze. Piec ok. 1 godz. (230°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone buraki, gruszki i banany, rozdrobnić15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok jabłkowy, cynamon i miód, zmiksować1 min/obr. 10. Shake z pieczonego buraka i owoców podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony.