Samosy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
161 kcal /
673.6 kJ
Kalorie
2 gBiałko
15 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nadzienie: 10
  • g liści kolendry, świeżych
  • 1000 g wody
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g czerwonych ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½
  • łyżeczki przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • ½
  • łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 50 g zielonegogroszku, konserwowego
  • 50 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Ciasto: 120 – 140
  • g wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 120 – 140 g wody
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować20 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ziemniaki do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę, cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać por, przyprawę garam masala, curry, koncentrat bulionu warzywnego, papryczkę piri piri, groszek i sól, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać rozdrobnioną kolendrę, ugotowane ziemniaki, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać sól, mąkę i kmin rzymski, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 10 min.
  7. Ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, każdą kulę rozwałkować w kształt koła (ok. Ø 16 cm). Koło przeciąć na pół, złożyć w kształt trójkąta równobocznego, zwilżyć wodą krawędzie, uformować rożek, do rożka włożyć 2-3 łyżeczki nadzienia, dokładnie skleić krawędzie. Czynności powtarzać z pozostałym ciastem i nadzieniem.
  8. Wlać olej na głęboką patelnię do wysokości 3 cm, rozgrzać. Samosy smażyć partiami na głębokim oleju 3-5 min z obu stron. Ostrożnie wyciągać upieczone samosy łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  9. Samosy podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę z wybranymi sosami lub dipami.
Przewijanie do góry