Relish ogórkowy
196 kcal /
821 kJKalorie
821 kJKalorie
2 gBiałko
45 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 – 6 gałązek koperku, świeżego tylko liście
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 130 g cebuli przekrojonej na pół
- 500 g ogórków pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 10 ggorczycy
- 2 ½ – 3
- łyżeczki soli
- 150 g octu jabłkowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać ogórek, kurkumę, gorczycę i sól, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ocet i skrobię, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać ocet wymieszany ze skrobią i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować9 min/98°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony koperek, wymieszać kopystką. Relish przelać do 3 wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostygnięcia.
- Relish ogórkowy przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.