Risotto z parmezanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433 kcal /
1812 kJ
Kalorie
9 gBiałko
63 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1600 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g masła plus 2 łyżki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 640 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasiegotowania
  • 120 g białego wina, wytrawnego
  • 1 – 2 łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu i sól, wymieszać kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec jego przywieraniu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12-13 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić 1 min w naczyniu miksującym. Dodać rozdrobniony parmezan i pozostałe 20 g masła, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Risotto z parmezanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry