Risotto z groszkiem i miętą
420 kcal /
1758 kJKalorie
1758 kJKalorie
13.3 gBiałko
60 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- Miętowe purée z groszku: 50
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 – 20 g oliwy z oliwek
- 250 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 100 g wody
- 10 – 15 g liści mięty, świeżych
- Risotto: 60
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 – 20 g oliwy z oliwek
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 250 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 450 g wody
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać groszek i wodę, gotować7 min/100°C/obr. 1.
- Dodać miętę, zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, dodać rozdrobniony parmezan, dokładnie wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino i ryż, gotować2 min/100°C//obr. .
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować13 min/100°C//obr. .
- Dodać groszek, wymieszać kopystką, gotować4 min/100°C//obr. .
- Dodać miętowe purée z groszku z parmezanem, dokładnie wymieszać kopystką. Doprawić do smaku, odstawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 2 min. Risotto z groszkiem i miętą udekorować miętą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.