Risotto z groszkiem i miętą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420 kcal /
1758 kJ
Kalorie
13.3 gBiałko
60 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Miętowe purée z groszku: 50
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 – 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
  • 100 g wody
  • 10 – 15 g liści mięty, świeżych
  • Risotto: 60
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 – 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g białego wina, wytrawnego
  • 250 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 450 g wody
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać groszek i wodę, gotować7 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać miętę, zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, dodać rozdrobniony parmezan, dokładnie wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wino i ryż, gotować2 min/100°C//obr. .
  7. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować13 min/100°C//obr. .
  8. Dodać groszek, wymieszać kopystką, gotować4 min/100°C//obr. .
  9. Dodać miętowe purée z groszku z parmezanem, dokładnie wymieszać kopystką. Doprawić do smaku, odstawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 2 min. Risotto z groszkiem i miętą udekorować miętą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry