Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Risotto szparagowe - Przepisy na Thermomix

Risotto szparagowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
287 kcal /
1201 kJ
Kalorie
7 gBiałko
35.2 gWęglowodany
12.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 – 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 70 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki, bezgłówek (główki zachować)
  • 25 – 30 g oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu do risotto np. arborio carnaroli
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i szparagi, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić4 min/120°C/obr. 2.
  4. Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać sól, pieprz, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować9 min/100°C//obr. 1.
  7. Do naczynia miksującego dodać główki szparagów, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać masło i rozdrobniony paremezan, wymieszać1 min//obr. 2. Całość dokładnie wymieszać kopystką. Risotto szparagowe podawać na ciepło.
Przewijanie do góry