Risotto z borowikami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
443.7 kcal /
1856.2 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
68.6 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 300 g borowików, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 40 ggrzybów, suszonych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto typu np. Carnaroli Arborio, o czasiegotowania 14 min
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać borowiki i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować14-15 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 3 min.
  7. Dodać masło, wymieszać kopystką. Risotto z borowikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane wcześniej rozdrobnioną natką pietruszki.
Przewijanie do góry