Risotto z borowikami
443.7 kcal /
1856.2 kJKalorie
1856.2 kJKalorie
7.5 gBiałko
68.6 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 300 g borowików, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 40 ggrzybów, suszonych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 30 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto typu np. Carnaroli Arborio, o czasiegotowania 14 min
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać borowiki i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować14-15 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 3 min.
- Dodać masło, wymieszać kopystką. Risotto z borowikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane wcześniej rozdrobnioną natką pietruszki.
