Red Velvet – ciasto buraczane
596.4 kcal /
2495.3 kJKalorie
2495.3 kJKalorie
7.8 gBiałko
66.8 gWęglowodany
34.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto buraczane: 120
- g mleka 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 200 g cukru
- 200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 2 jajka
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżka kakao, niesłodzonego, naturalnego
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 20 g świeżych drożdży
- Krem: 200
- g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 – 100 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Kwadratową formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko, dodać sok z cytryny, odstawić do czasu, aż mleko się zetnie (ok. 10 min).
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać buraki, rozdrobnić10 s/obr. 4.
- Dodać mleko wymieszane z sokiem z cytryny, jajka, masło, ocet i ekstrakt z wanilii, wymieszać15 s/obr. 6.
- Dodać mąkę, kakao i drożdże, wymieszać6 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, masę wylać do formy przygotowanej wcześniej formy. Lekko uderzyć formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec ok. 30 min (180°C), do suchego patyczka. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Po upieczeniu ciasto odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia, następnie pokroić na 16 kwadratów (ok. 5 x 5 cm). Jeżeli krawędzie będą nierówne, należy odciąć wystające brzegi (patrz wskazówka).
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do rękawa do dekoracji.
- Na 8 kwadratach ciasta wycisnąć stożki z kremu na wysokość ok. 1 cm, uformować stożki na całej powierzchni każdego kwadratu, zachowując odstępy ok. 2 mm pomiędzy stożkami. Następnie warstwę kremu przykryć kolejnymi 8 kwadratami ciasta. Udekorować powierzchnię powstałych ciastek stożkami z wyciśniętego kremu. Ciasto buraczane Red Velvet podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.
