Pudding chlebowy z owocami jagodowymi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
402 kcal /
1682 kJ
Kalorie
16 gBiałko
46.3 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Napój migdałowo-daktylowy: 250
  • g migdałów, blanszowanych
  • 50 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 1500 g wody
  • Pudding chlebowy: masło do natłuszczenia
  • biały chleb, czerstwy (0,5-0,75 bochenka, pokrojonego na kromki, patrz wskazówka)
  • 8 jajek
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • Sos z owoców jagodowych: 50
  • g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 150 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 150 g owoców jagodowych, świeżych
  • jogurtgrecki do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, daktyle i 500 g wody. Odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Namoczone migdały i daktyle odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma.
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone, odsączone migdały i daktyle, dodać pozostałe 1000 g wody, zmiksować2 min/obr. 10. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm, patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie pulpę zachować.
  3. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem. W naczyniu ułożyć kromki chleba tak, aby lekko na siebie zachodziły (patrz wskazówka), odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, 800 g napoju migdałowo-daktylowego, ziarna wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego rozprowadzić równomiernie na kromkach chleba, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 150 pulpy migdałowo-daktylowej. Rozdrobnić w dłoniach i rozłożyć na kromkach chleba. Piec ok. 30 min (180°C). W tym czasie przygotować sos z owoców jagodowych.
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać sok pomarańczowy, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać owoce jagodowe, gotować3 min/100°C//obr. . Sos z owoców jagodowych przelać równomiernie na upieczony pudding i odstawić na kilka minut. Pudding chlebowy z owocami jagodowymi podawać na ciepło z jogurtem greckim.
Przewijanie do góry