Pudding chlebowy z owocami jagodowymi
402 kcal /
1682 kJKalorie
1682 kJKalorie
16 gBiałko
46.3 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Napój migdałowo-daktylowy: 250
- g migdałów, blanszowanych
- 50 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 1500 g wody
- Pudding chlebowy: masło do natłuszczenia
- biały chleb, czerstwy (0,5-0,75 bochenka, pokrojonego na kromki, patrz wskazówka)
- 8 jajek
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- Sos z owoców jagodowych: 50
- g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 150 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 150 g owoców jagodowych, świeżych
- jogurtgrecki do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, daktyle i 500 g wody. Odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Namoczone migdały i daktyle odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone, odsączone migdały i daktyle, dodać pozostałe 1000 g wody, zmiksować2 min/obr. 10. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm, patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie pulpę zachować.
- Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem. W naczyniu ułożyć kromki chleba tak, aby lekko na siebie zachodziły (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, 800 g napoju migdałowo-daktylowego, ziarna wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego rozprowadzić równomiernie na kromkach chleba, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 150 pulpy migdałowo-daktylowej. Rozdrobnić w dłoniach i rozłożyć na kromkach chleba. Piec ok. 30 min (180°C). W tym czasie przygotować sos z owoców jagodowych.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać sok pomarańczowy, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać owoce jagodowe, gotować3 min/100°C//obr. . Sos z owoców jagodowych przelać równomiernie na upieczony pudding i odstawić na kilka minut. Pudding chlebowy z owocami jagodowymi podawać na ciepło z jogurtem greckim.
