Przyprawa garam masala

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
7.8 kcal /
32.4 kJ
Kalorie
0.3 gBiałko
1.5 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren kardamonu, całego
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczkigoździków
  • 1 laska cynamonu dł. ok 4 cm, połamana na kawałki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz, kolendrę, kardamon, kmin rzymski i goździki, dodać cynamon i liście laurowe, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać gałkę muszkatołową, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka lub plastikowego pojemnika. Przyprawy garam masala używać jako dodatku do potraw kuchni orientalnej.
Przewijanie do góry