Przyprawa garam masala
7.8 kcal /
32.4 kJKalorie
32.4 kJKalorie
0.3 gBiałko
1.5 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren kardamonu, całego
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- ¾
- łyżeczkigoździków
- 1 laska cynamonu dł. ok 4 cm, połamana na kawałki
- 2 liście laurowe, suszone
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz, kolendrę, kardamon, kmin rzymski i goździki, dodać cynamon i liście laurowe, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać gałkę muszkatołową, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka lub plastikowego pojemnika. Przyprawy garam masala używać jako dodatku do potraw kuchni orientalnej.