Przystawka z melona i krewetek
238.8 kcal /
999.2 kJKalorie
999.2 kJKalorie
11.4 gBiałko
13.6 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 – 350 g krewetek, surowych, dużych obranych, świeżych rozmrożonych
- ½
- łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 1 melon średniej wielkości
- mieszanka młodych sałat (ok. 160-200g), umytych i osuszonych
- roszponka (ok. 50g), umyta i osuszona
- mozzarella mini (ok. 200g)
- Sos: 20
- g oliwy z oliwek
- 10 – 15 g soku z cytryny
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać krewetki, sól i pieprz, gotować3-4 min/100°C//obr. . Krewetki z czosnkiem przełożyć do miski, odstawić. Wywar powstały podczas gotowania zachować w naczyniu miksującym.
- Melona przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. Łyżeczką do melonów wyciąć z miąższu małe kulki.
- Na dużym półmisku ułożyć umyte, osuszone sałaty i roszponkę. Dodać ugotowane krewetki, kulki z melona i mini mozzarellę.
- Do naczynia miksującego dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier trzcinowy, wymieszać10 s/obr. 3. Przystawkę z melona i krewetek podawać polaną sosem.