Przystawka z melona i krewetek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
238.8 kcal /
999.2 kJ
Kalorie
11.4 gBiałko
13.6 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 – 350 g krewetek, surowych, dużych obranych, świeżych rozmrożonych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 1 melon średniej wielkości
  • mieszanka młodych sałat (ok. 160-200g), umytych i osuszonych
  • roszponka (ok. 50g), umyta i osuszona
  • mozzarella mini (ok. 200g)
  • Sos: 20
  • g oliwy z oliwek
  • 10 – 15 g soku z cytryny
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać krewetki, sól i pieprz, gotować3-4 min/100°C//obr. . Krewetki z czosnkiem przełożyć do miski, odstawić. Wywar powstały podczas gotowania zachować w naczyniu miksującym.
  3. Melona przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. Łyżeczką do melonów wyciąć z miąższu małe kulki.
  4. Na dużym półmisku ułożyć umyte, osuszone sałaty i roszponkę. Dodać ugotowane krewetki, kulki z melona i mini mozzarellę.
  5. Do naczynia miksującego dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier trzcinowy, wymieszać10 s/obr. 3. Przystawkę z melona i krewetek podawać polaną sosem.
Przewijanie do góry