Risotto z boczkiem i cukinią

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
546 kcal /
2284 kJ
Kalorie
10 gBiałko
44 gWęglowodany
36 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 320 g ryżu do risotto np. Carnaroli Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 820 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 3 – 4 liście bazylii, świeże posiekane
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 50 g sera mascarpone podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 20 g masła i boczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnioną wcześniej cukinię, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. .
  5. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, bazylię, pieprz i sól, wymieszać kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec jego przywieraniu, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować14-15 min/100°C//obr. 1. Pozostawić risotto w naczyniu miksującym na ok. 1 min.
  7. Dodać pozostałe 20 g masła i mascarpone. Dokładnie wymieszać kopystką. Risotto z boczkiem i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry