Risotto z boczkiem i pieczarkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
616 kcal /
2579 kJ
Kalorie
27.5 gBiałko
57 gWęglowodany
30.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 30 g sera parmezan przekrojonego na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 170 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 120 g ryżu do risotto np. arborio
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • 10 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać, powstały bulion odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać boczek, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać ryż, dokładnie wymieszać kopystką, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać przygotowany wcześniej bulion, pieprz i rozmaryn, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć rozmaryn.
  9. Dodać wcześniej rozdrobniony parmezan i masło, wymieszać1 min//obr. 2. Risotto z boczkiem i pieczarkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry