Prowansalska zupa warzywna z domowym pesto
460 kcal /
1284 kJKalorie
1284 kJKalorie
13.4 gBiałko
40.1 gWęglowodany
30.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto: 100
- g oliwy z oliwek
- 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 12 liści bazylii, świeżych
- Zupa: 30
- g cebuli dymki tylko białej części
- 3 ząbki czosnku
- 20 g bulwy kopru włoskiego
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 100 g pomidorów bez skóry
- 100 ggrochu suchego, połówek
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1100 g wody
- 1 – 2 łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 75 g makaronu, suchego, typu penne
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać czosnek i bazylię, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże tworząc emulsję. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulkę dymkę, czosnek i koper włoski, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
- Dodać marchewkę, cukinię i pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 4.5.
- Dodać groch, fasolkę szparagową, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. .
- Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Prowansalską zupę warzywną polać pesto, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.