Prowansalska zupa warzywna z domowym pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
460 kcal /
1284 kJ
Kalorie
13.4 gBiałko
40.1 gWęglowodany
30.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto: 100
  • g oliwy z oliwek
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 liści bazylii, świeżych
  • Zupa: 30
  • g cebuli dymki tylko białej części
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g bulwy kopru włoskiego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 100 g pomidorów bez skóry
  • 100 ggrochu suchego, połówek
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1100 g wody
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 75 g makaronu, suchego, typu penne

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  3. Dodać czosnek i bazylię, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże tworząc emulsję. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulkę dymkę, czosnek i koper włoski, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  5. Dodać marchewkę, cukinię i pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 4.5.
  6. Dodać groch, fasolkę szparagową, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. .
  7. Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Prowansalską zupę warzywną polać pesto, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry