Pasta z kurczaka z jajkiem i korniszonem
5601.9 kJ /
1338 kcalKalorie
1338 kcalKalorie
130 gBiałko
17 gWęglowodany
85 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody
- 500 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 – 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 70 g korniszonów, przekrojonych na pół
- 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
- 80 g majonezu
- 20 g jogurtu naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka. Oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ugotowane na parze mięso przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ostudzonego kurczaka, cebulę, koperek, korniszony, jajka, majonez i jogurt, dodać pozostałą ½-1 łyżeczkę soli i ½-1 łyżeczkę pieprzu, zmiksować30 s/obr. 8lub do uzyskania konsystencji gładkiej pasty.
- Pastę z kurczaka z jajkiem i korniszonem podawać z pieczywem.