Oliwa cytrynowo-rozmarynowa
892.7 kcal /
3735.2 kJKalorie
3735.2 kJKalorie
0.3 gBiałko
2.5 gWęglowodany
99.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 – 35 g skórki z cytryny (z 2 owoców), ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 5 g rozmarynu, świeżego (2gałązki), tylko liście
- 250 g oliwy z oliwek extra vergine
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozmaryn, dodać oliwę, dusić10 min/120°C/obr. . Oliwę pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i przelać do słoika lub butelki.
- Oliwh cytrynowo-rozmarynowej użyć bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do 7 dni.