Oliwa bazyliowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
741.3 kcal /
3101.5 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
0.6 gWęglowodany
82.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 35 g liści bazylii, świeżych
  • 25 g liści szpinaku, świeżych
  • 250 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1
  2. Dodać liście bazylii i liście szpinaku, wymieszać30 s/obr. 1.5.
  3. Zawartość naczynia przecedzić przez koszyczek i natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zachować kolor. Odcisnąć za pomocą kopystki, następnie przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
  4. Do naczynia miksującego włożyć osuszone liście bazylii i szpinaku, dodać oliwę, uruchomić Miksowanie /40 s. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do szczelnie zamykanego pojemnika. Podawać jako dodatek do wybranych potraw.
Przewijanie do góry