Oliwa bazyliowa
741.3 kcal /
3101.5 kJKalorie
3101.5 kJKalorie
0.6 gBiałko
0.6 gWęglowodany
82.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 35 g liści bazylii, świeżych
- 25 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1
- Dodać liście bazylii i liście szpinaku, wymieszać30 s/obr. 1.5.
- Zawartość naczynia przecedzić przez koszyczek i natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zachować kolor. Odcisnąć za pomocą kopystki, następnie przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
- Do naczynia miksującego włożyć osuszone liście bazylii i szpinaku, dodać oliwę, uruchomić Miksowanie /40 s. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do szczelnie zamykanego pojemnika. Podawać jako dodatek do wybranych potraw.
