Olej aromatyzowany czerwoną papryką
19188 kJ /
4583 kcalKalorie
4583 kcalKalorie
3 gBiałko
15 gWęglowodany
502 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g czerwonej papryki, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, ostrej (patrz wskazówka)
- 500 g oleju rzepakowego
- 500 g oleju z pestek winogron
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Paprykę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę słodką, paprykę wędzoną i olej, podgrzewać30 min/80°C/obr. 1, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1. Przelać do słoika lub szklanego pojemnika, przykryć i odstawić na 24 godz. Po tym czasie olej przecedzić przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, przelać do butelki (0,5 l) i szczelnie zakręcić. Oleju aromatyzowanego czerwoną papryką używać jako dodatku do wybranych potraw (patrz wskazówka).