Ogórki kiszone – na zupę ogórkową
49 kcal /
206 kJKalorie
206 kJKalorie
2.5 gBiałko
11.2 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku, świeżego
- 1200 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
- 3 łyżeczki soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 150 g wody przegotowanej, ostudzonej
- 25 g korzenia chrzanu, świeżego pokrojonego na 2 cm kawałki
- koper ogrodowy, świeży, do kiszenia (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić4 s/obr. 8.
- Dodać 600 g ogórków, rozdrobnić5-7 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 600 g ogórków, rozdrobnić5-7 s/obr. 4.5.
- Dodać rozdrobnione ogórki z koperkiem i czosnkiem, sól, cukier i wodę, przemieszać kopystką, wymieszać10 s/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej chrzan.
- Na dnie każdego słoika ułożyć chrzan i koper ogrodowy. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików do wysokości max. ⅔ słoika, zakręcić i odstawić na 3-5 dni do ukiszenia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach fermentacja się zakończy (ogórki powinny zmienić kolor na zielonożółty), wtedy słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca. Ogórki kiszone można wykorzystać jako składnik bazowy do przygotowania zupy ogórkowej.