
Nalewka ziołowa
2914 kcal /
12200.3 kJKalorie
12200.3 kJKalorie
1.7 gBiałko
204.8 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu zielonego
- 1 goździk
- 940 g wódki (patrz wskazówka)
- 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka mięty, suszonej, otartej
- 1 szczypta anyżu, mielonego
- 1 szczypta szafranu
- 200 g cukru
- 100 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kolendrę, jałowiec, kminek, czarnuszkę, pieprz czarny i pieprz zielony, dodać goździk, zmielić10 s/obr. 9.
- Dodać wódkę, majeranek, miętę, anyż i szafran, wymieszać10 s/obr. 3, przelać do dużego słoja (2 l), zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 2, przelać do innego naczynia, odstawić na 30-45 min, aby syrop ostygł.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoja, uważając, aby osad pozostał na dnie słoja, pozostawić na ok. 5 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Opłukać słój. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać ostudzony syrop, wymieszać10 s/obr. 3. Nalewkę wlać do opłukanego słoja, zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce w temp. pokojowej na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć pojedynczą warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 20-30 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Nalewkę przelać do 1 butelki (0,5 l) i 1 butelki (0,7 l) (patrz wskazówka).
- Nalewkę ziołową podawać w małych kieliszkach, zmrożoną jako dodatek do dań głównych lub jako dodatek do herbaty i kawy.