
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM5)
161 kcal /
674 kJKalorie
674 kJKalorie
4 gBiałko
14 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 – 5 ogórkówgruntowych obranych nieobranych, z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany (200-250g)
- 1 opakowanie jogurtugreckiego (200-250g)
- ½ – 1
- pęczek koperku, świeżego posiekanego
- (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki koperku, suszonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ogórki. Używając popychacza, pokroić cienko1 min//obr. 4. Pokrojone ogórki przełożyć do salaterki. Do salaterki dodać śmietanę, koperek i cukier, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Mizerię z cienko krojonych ogórków podawać jako dodatek do dań głównych.