
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
381 kcal /
1596 kJKalorie
1596 kJKalorie
46 gBiałko
17 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 160 g każdy) 4
- główka czosnku 1
- miodu płynnego 30 g
- soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 30 g
- musztardy francuskiej 40 g
- musztardy Dijon (opcjonalnie) 10 g
- ząbki czosnku 2
- rozmarynu, świeżego tylko liście 2 – 3 gałązki
- soli 2 łyżeczki
- pieprzu czarnego, mielonego ¾ – 1 łyżeczka
- oliwy z oliwek 35 g
- cebuli przekrojonej na pół 250 g
- różyczek kalafiora 800 g
- mleka 130 g
- liści tymianku, świeżych 1 łyżeczka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Filety z piersi kurczaka włożyć do miski, odstawić.
- Odciąć górną część główki czosnku (ok. ⅓ wysokości), wyrzucić. Pozostałą część umieścić na przygotowanej wcześniej blasze.
- Piec 70-80 min (180°C). W tym czasie przygotować marynatę do kurczaka.
- Do naczynia miksującego wlać miód i sok z cytryny, dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, ząbki czosnku, rozmaryn, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, zmiksować8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 8. Marynatą polać filety z piersi kurczaka, wymieszać kopystką, odstawić do zamarynowania na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Ostrożnie wyjąć upieczony czosnek z piekarnika, odstawić na 10 min do ostudzenia, następnie wycisnąć upieczone ząbki do miseczki.
- Zamarynowane filety z piersi kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie duszonej cebuli.
- Piec 30-35 min (180°C). W tym czasie przygotować purée z kalafiora.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić15 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobniony wcześniej kalafior, pozostałe 15 g oliwy, 1 łyżeczkę soli, ¼-½ łyżeczki pieprzu i mleko, podgrzewać20 min/90°C/obr. 1.
- Dodać upieczone ząbki czosnku, zmiksować1 min 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Miodowo-musztardowego kurczaka z czosnkowym purée z kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego świeżym tymiankiem.