Zapiekanka z kuskusu i dyni (dla dzieci)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
205 kcal /
858 kJ
Kalorie
8 gBiałko
37 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka bazylii, świeżej drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • 600 g wody
  • 450 g dyni świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 450 g dyni mrożonej, pokrojonej na kawałki
  • 40 g pora pokrojonego w 3 mm plastry
  • 1 szczypta oregano, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, dodać bazylię i oliwę, wymieszać kopystką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, nałożyć pokrywę Varomy, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Gorącą wodę pozostałą w naczyniu miksującym przelać do osobnego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miskę z wymieszanym kuskusem z bazylią i oliwą, odważyć do niej 300 g gorącej wody zachowanej z gotowania dyni. Zdjąć miskę i odstawić na ok. 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę, następnie przemieszać widelcem, aby oddzielić od siebie ziarna.
  5. Do naczynia miksującego wlać 170 g gorącej wody zachowanej z gotowania dyni. Dodać pora, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać ugotowaną na parze dynię, rozdrobnić20 s/obr. 5.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  8. Żaroodporne naczynie (20 x 30 cm) natłuścić oliwą, przełożyć do niego kuskus i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni naczynia. Dodać rozdrobnioną dynię i za pomocą kopystki rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni. Wierzch zapiekanki posypać oregano i rozdrobnionym parmezanem.
  9. Piec 30-35 min (180°C).
  10. Zapiekankę z kuskusu i dyni podzielić na porcje i podawać na ciepło.
Przewijanie do góry