Omlet z pieczarkami i serem (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
155.5 kcal /
651 kJ
Kalorie
9 gBiałko
3.2 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g sera żółtego
  • 80 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 5 g bułki tartej
  • 80 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 2 jajka
  • 300 g wody
  • 40 g różyczek brokułu podzielonych na kawałki
  • 40 g różyczek kalafiora podzielonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać bułkę tartą, dusić1 min/120°C/obr. . W tym czasie koszyczek wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (25 x 25 cm) namoczonym w wodzie i dokładnie odciśniętym.
  5. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 10 g oliwy i pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C//obr. .
  6. Dodać jajka, wymieszać10 s/obr. 3. Masę przelać do przygotowanego koszyczka, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać różyczki brokułu i różyczki kalafiora, włożyć koszyczek, gotować na parze12 min/Varoma//obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Omlet przełożyć z koszyczka na talerz.
  8. Omlet z pieczarkami podawać pokrojony na kawałki, z dodatkiem brokułów, kalafiora i szynki.
Przewijanie do góry