
Omlet z pieczarkami i serem (dla dzieci)
155.5 kcal /
651 kJKalorie
651 kJKalorie
9 gBiałko
3.2 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g sera żółtego
- 80 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 5 g bułki tartej
- 80 g pieczarek przekrojonych na pół
- 2 jajka
- 300 g wody
- 40 g różyczek brokułu podzielonych na kawałki
- 40 g różyczek kalafiora podzielonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę tartą, dusić1 min/120°C/obr. . W tym czasie koszyczek wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (25 x 25 cm) namoczonym w wodzie i dokładnie odciśniętym.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 10 g oliwy i pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać jajka, wymieszać10 s/obr. 3. Masę przelać do przygotowanego koszyczka, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać różyczki brokułu i różyczki kalafiora, włożyć koszyczek, gotować na parze12 min/Varoma//obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Omlet przełożyć z koszyczka na talerz.
- Omlet z pieczarkami podawać pokrojony na kawałki, z dodatkiem brokułów, kalafiora i szynki.