Zupa pomidorowo-paprykowa z tortellini
421.6 kcal /
1764 kJKalorie
1764 kJKalorie
13.9 gBiałko
56.7 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 g oleju
- 200 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski (5 x 0,5 cm)
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm półplastry
- 150 g marchewki pokrojonej w paski (5 x 0,5 cm)
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wariant)
- 300 g wody
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 300 g makaronu, świeżego, typu tortellinigotowego, z dowolnym nadzieniem
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać papryki, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać pozostałe 10 g oleju, cebulę i marchewkę, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę, sól, pieprz, cukier i zioła, gotować10 min/98°C//obr. 2.
- Dodać tortellini, przemieszać kopystką, gotować5 min/98°C//obr. . Zupę pomidorową z paprykami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem bagietki.