Zupa pomidorowo-paprykowa z tortellini

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
421.6 kcal /
1764 kJ
Kalorie
13.9 gBiałko
56.7 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 25 g oleju
  • 200 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski (5 x 0,5 cm)
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 150 g marchewki pokrojonej w paski (5 x 0,5 cm)
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wariant)
  • 300 g wody
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 300 g makaronu, świeżego, typu tortellinigotowego, z dowolnym nadzieniem

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać papryki, rumienić Wysokie Temp. .
  2. Dodać pozostałe 10 g oleju, cebulę i marchewkę, rumienić Wysokie Temp. .
  3. Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę, sól, pieprz, cukier i zioła, gotować10 min/98°C//obr. 2.
  4. Dodać tortellini, przemieszać kopystką, gotować5 min/98°C//obr. . Zupę pomidorową z paprykami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem bagietki.
Przewijanie do góry