Zupa ryżowa z żółtkiem (dla dzieci)
98 kcal /
413 kJKalorie
413 kJKalorie
4.3 gBiałko
8 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ryżowej, prażonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 180 g wody, dodać koncentrat bulionu drobiowego, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 20 g powstałego bulionu drobiowego, dodać żółtko, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 160 g bulionu drobiowego, dodać pozostałe 50 g wody, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać żółtko z bulionem i mąkę ryżową, gotować6 min/100°C/obr. 1. Przelać do miseczki.
- Zupę ryżową z żółtkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.