
Placki z zielonym groszkiem i twarogiem (dla dzieci)
93.6 kcal /
392.4 kJKalorie
392.4 kJKalorie
3.6 gBiałko
9.4 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 150 g zielonegogroszku, świeżego
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 30 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
- 30 g twarogu, tłustego
- 30 g mleka
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać groszek, gotować4 min/100°C/obr. . Ostrożnie przecedzić przez koszyczek. Ugotowany groszek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 70 g ugotowanego groszku, jajko, mąkę, twaróg, mleko i sodę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 80 g ugotowanego groszku, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta tworząc placki (ok. Ø 4 cm). Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki z zielonym groszkiem i twarogiem podawać z dodatkiem wybranych świeżych owoców.