
Ossobuco po mediolańsku
411.8 kcal /
1724 kJKalorie
1724 kJKalorie
50.3 gBiałko
4 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gremolata: 10
- g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 ząbek czosnku
- 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 szczypta rozmarynu, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Ossobuco po mediolańsku: 4
- plastry cielęcinygiczy z kością, ogrubości ok. 1,5 cm
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 100 g wody
- 100 g rosołu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 7. Gremolatę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Plastry giczy rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, masło i rozbite plastry giczy, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki5 min/100°C//obr. .
- Dodać wodę, gotować kolejne50 min/100°C//obr. .
- Dodać przygotowaną wcześniej gremolatę, gotować kolejne3 min/100°C//obr. . Ossobuco po mediolańsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.