Zupa ryżowa (dla dzieci)
169 kcal /
708.5 kJKalorie
708.5 kJKalorie
2 gBiałko
23.6 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 2 x 2 cm)
- 500 g wody
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 60 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
- ¼
- łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, zmiksować3 s/obr. 7.
- Dodać wodę, liść laurowy, ryż i kurkumę, gotować15 min/100°C/obr. . Liść laurowy ostrożnie wyjąć, wyrzucić.
- Zupę ryżową podawać na ciepło polaną oliwą lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.