Szparagi z soczewicą i salsą verde

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
392.3 kcal /
1642.3 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
36 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos salsa verde: 1
  • ząbek czosnku
  • 10 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
  • 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
  • Szparagi z soczewicą: 1000
  • g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i kapary, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać natkę pietruszki, anchois, sok z cytryny, oliwę, musztardę i miód, rozdrobnić1 s/Turbo/1-2 razy. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4(patrz wskazówka).
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Soczewicę i szparagi odstawić na kilka min do ostudzenia, następnie ułożyć na półmisku, udekorować ćwiartkami jajka i natką pietruszki, doprawić solą do smaku, polać wcześniej przygotowanym sosem.
  5. Szparagi z soczewicą i salsą verde podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry