Szparagi z soczewicą i salsą verde
392.3 kcal /
1642.3 kJKalorie
1642.3 kJKalorie
18.8 gBiałko
36 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos salsa verde: 1
- ząbek czosnku
- 10 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- Szparagi z soczewicą: 1000
- g wody
- ½
- łyżeczki soli
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330g)
- 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i kapary, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać natkę pietruszki, anchois, sok z cytryny, oliwę, musztardę i miód, rozdrobnić1 s/Turbo/1-2 razy. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4(patrz wskazówka).
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Soczewicę i szparagi odstawić na kilka min do ostudzenia, następnie ułożyć na półmisku, udekorować ćwiartkami jajka i natką pietruszki, doprawić solą do smaku, polać wcześniej przygotowanym sosem.
- Szparagi z soczewicą i salsą verde podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
