Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3402 kcal /
14243.5 kJ
Kalorie
111.3 gBiałko
119.8 gWęglowodany
276.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos duński: 5
  • g koperku, świeżego
  • 40 g cebul perłowych marynowanych, odsączonych z zalewy
  • 60 g korniszonów odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżeczka curry, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Szczupak w cieście piwnym: 100
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • 125 g piwa jasnego
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 – 450 g filetów ze szczupaka, bez skóry pokrojonych na 5-7 cm kawałki, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • olej rzepakowy dogłębokiego smażenia
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać cebule perłowe i korniszony, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, curry, sól i pieprz, wymieszać1 min 30 s/obr. 4, jednocześnie powoli wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na co najmniej 15 min. W tym czasie przygotować rybę w cieście piwnym. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać piwo, jajko, proszek do pieczenia, ostrą paprykę, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przelać do dużej miski, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej szczupaka, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, delikatnie przemieszać kopystką, następnie równomiernie oprószyć mąką.
  8. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście piwnym i ostrożnie kłaść na gorący olej tak, aby nie były ze sobą sklejone. Smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kawałki ryby wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać na papierowych ręcznikach.
  9. Szczupaka w cieście piwnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu razem z sosem duńskim i ćwiartkami cytryny.
Przewijanie do góry