Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim
3402 kcal /
14243.5 kJKalorie
14243.5 kJKalorie
111.3 gBiałko
119.8 gWęglowodany
276.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos duński: 5
- g koperku, świeżego
- 40 g cebul perłowych marynowanych, odsączonych z zalewy
- 60 g korniszonów odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 200 g oleju rzepakowego
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g musztardy Dijon
- 1 czubata łyżeczka curry, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Szczupak w cieście piwnym: 100
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 125 g piwa jasnego
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 – 450 g filetów ze szczupaka, bez skóry pokrojonych na 5-7 cm kawałki, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- olej rzepakowy dogłębokiego smażenia
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebule perłowe i korniszony, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, curry, sól i pieprz, wymieszać1 min 30 s/obr. 4, jednocześnie powoli wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na co najmniej 15 min. W tym czasie przygotować rybę w cieście piwnym. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać piwo, jajko, proszek do pieczenia, ostrą paprykę, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przelać do dużej miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej szczupaka, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, delikatnie przemieszać kopystką, następnie równomiernie oprószyć mąką.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście piwnym i ostrożnie kłaść na gorący olej tak, aby nie były ze sobą sklejone. Smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kawałki ryby wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać na papierowych ręcznikach.
- Szczupaka w cieście piwnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu razem z sosem duńskim i ćwiartkami cytryny.