
Syrop imbirowy
6734.2 kJ /
1609.5 kcalKalorie
1609.5 kcalKalorie
3.4 gBiałko
408.1 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cytryny, ekologiczne (w tym jedna pokrojona w plastry, do podania)
- g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry 380 g cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
👨🍳 Przygotowanie
- Z cytryny obrać skórkę, bez białych błonek, pokroić na kawałki, następnie wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i imbir, dodać 50 g cukru, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, kwasek cytrynowy, pozostałe 330 g cukru i wodę, gotować40 min/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić do miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, syrop zachować, gazę z zawartością wyrzucić. Syrop imbirowy wlać do szklanek (ok. 1 cm), dodać lód i uzupełnić wodą mineralną (patrz wskazówka).