Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
279.6 kcal /
1169.9 kJ
Kalorie
0.5 gBiałko
70.4 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 6 ziaren kardamonu, całych
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 1 gwiazdka anyżu w całości
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 200 g wody
  • 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kardamon, pieprz, goździki, cynamon i anyż, prażyć3 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę, odstawić do ostudzenia na 3-5 min.
  2. Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać gałkę muszkatołową i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Dodać wodę i cukier, gotować5 min/100°C/obr. 2
  4. Dodać herbatę i ekstrakt z wanilii, założyć miarkę, następnie odstawić naczynie miksujące do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). Syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do wyparzonej butelki (250 ml). Syrop korzenno-herbaciany podawać jako dodatek do kawy z mlekiem.
Przewijanie do góry