
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
279.6 kcal /
1169.9 kJKalorie
1169.9 kJKalorie
0.5 gBiałko
70.4 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 ziaren kardamonu, całych
- 10 ziaren pieprzu kolorowego
- 2 goździki
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 1 gwiazdka anyżu w całości
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 200 g wody
- 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kardamon, pieprz, goździki, cynamon i anyż, prażyć3 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę, odstawić do ostudzenia na 3-5 min.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać gałkę muszkatołową i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać wodę i cukier, gotować5 min/100°C/obr. 2
- Dodać herbatę i ekstrakt z wanilii, założyć miarkę, następnie odstawić naczynie miksujące do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). Syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do wyparzonej butelki (250 ml). Syrop korzenno-herbaciany podawać jako dodatek do kawy z mlekiem.